Najlepszą gęsinę w Polsce przygotowują szefowie Restauracji Green w Green Mountain Hotel 5*! W ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Król Gęsiny” zwyciężyli w duecie Tomasz Wróblewski i Marcin Biernacki.
Goście Green Mountain Hotel 5* doceniają kuchnię restauracji. Swój kunszt kulinarny potwierdzili szef kuchni Tomasz Wróblewski i Marcin Biernacki podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, którego bohaterem była gęsina.
- Jako jedyny zespół przygotowaliśmy dwa dania. Zaserwowaliśmy tatara z gęsiny z majonezem jałowcowym oraz marynowaną cebulką w porto, marynowanymi grzybkami shimeji oraz żółtkiem i oliwą z szałwii. Kolejnym daniem był pie z gęsi z konfitowanym udkiem i sercami, cebulą z jabłkiem i szałwią podane na puree z jabłka oraz smażoymi boczniakami z paloną cebulą. Cieszymy się, że zostaliśmy docenieni przez tak zaszczytne grono – opisał Marcin Biernacki. Mieliśmy tylko 90 minut na 8 porcji. Motywowaliśmy się wzajemnie. Dwa dania, którymi zaskoczyliśmy jury dały nam tytuł pierwszych ogólnopolskich Króli Gęsiny – podsumował szef Tomasz Wróblewski.
Wyboru zwycięzcy dokonało grono wybitnych postaci polskiej sztuki kulinarnej. Przygotowane danie oceniało wybitne jury w składzie: Przemysław Klima, Jacek Szklarek, Dawid Klimaniec, Mateusz Ciołko, Przemysław Samul, Wojciech Harapkiewicz, Marcin Sołtys, Paweł Kras. Wydarzenie organizowane w Hotelu Złoty Groń Resort&Spa w Istebnej poprowadził Paweł Gruba, menedżer Hell’s Kitchen w sześciu edycjach programu.
Dlaczego gęsina?
W Polsce tradycyjnie w listopadzie przygotowuje się dania z gęsiny. Wiąże się to z cyklem hodowli gęsi, ale także z pewną opowieścią pochodzącą z IV w n.e. Święty Marcin, który za swoją dobrotliwość miał zostać mianowany na biskupa, ukrył się przed zaszczytem w gęsiarni. Jego kryjówkę odkryły gęgające gęsi. 11 listopada przypada dzień Świętego Marcina, a w Polsce także Święto Niepodległości. Dania z gęsiny upodobał sobie także Józef Piłsudski, który kosztował je razem z węgierskim winem węgrzyn.
Restauracja Green
Dań zwycięzców konkursu każdego dnia możecie kosztować w Restauracji hotelu Green Mountain w Karpaczu. W naszym hotelu w górach czeka Was podróż w kulinarne zakątki tradycyjnej polskiej kuchni ubranej w nowoczesną odsłonę. Na menu A'la Carte zapraszamy do naszego hotelu w górach każdego dnia od 14:00 do 22:00.