Najlepszą gęsinę w Polsce przygotowują szefowie Restauracji Green w Green Mountain Hotel 5*! W ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Król Gęsiny” zwyciężyli w duecie Tomasz Wróblewski i Marcin Biernacki.

Goście Green Mountain Hotel 5* doceniają kuchnię restauracji. Swój kunszt kulinarny potwierdzili szef kuchni Tomasz Wróblewski i Marcin Biernacki podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, którego bohaterem była gęsina.

- Jako jedyny zespół przygotowaliśmy dwa dania. Zaserwowaliśmy tatara z gęsiny z majonezem jałowcowym oraz marynowaną cebulką w porto, marynowanymi grzybkami shimeji oraz żółtkiem i oliwą z szałwii. Kolejnym daniem był pie z gęsi z konfitowanym udkiem i sercami, cebulą z jabłkiem i szałwią podane na puree z jabłka oraz smażoymi boczniakami z paloną cebulą. Cieszymy się, że zostaliśmy docenieni przez tak zaszczytne grono – opisał Marcin Biernacki. Mieliśmy tylko 90 minut na 8 porcji. Motywowaliśmy się wzajemnie. Dwa dania, którymi zaskoczyliśmy jury dały nam tytuł pierwszych ogólnopolskich Króli Gęsiny – podsumował szef Tomasz Wróblewski.

Wyboru zwycięzcy dokonało grono wybitnych postaci polskiej sztuki kulinarnej. Przygotowane danie oceniało wybitne jury w składzie: Przemysław Klima, Jacek Szklarek, Dawid Klimaniec, Mateusz Ciołko, Przemysław Samul, Wojciech Harapkiewicz, Marcin Sołtys, Paweł Kras. Wydarzenie organizowane w Hotelu Złoty Groń Resort&Spa w Istebnej poprowadził Paweł Gruba, menedżer Hell’s Kitchen w sześciu edycjach programu.

Dlaczego gęsina?

W Polsce tradycyjnie w listopadzie przygotowuje się dania z gęsiny. Wiąże się to z cyklem hodowli gęsi, ale także z pewną opowieścią pochodzącą z IV w n.e. Święty Marcin, który za swoją dobrotliwość miał zostać mianowany na biskupa, ukrył się przed zaszczytem w gęsiarni. Jego kryjówkę odkryły gęgające gęsi. 11 listopada przypada dzień Świętego Marcina, a w Polsce także Święto Niepodległości. Dania z gęsiny upodobał sobie także Józef Piłsudski, który kosztował je razem z węgierskim winem węgrzyn.

Restauracja Green

Dań zwycięzców konkursu każdego dnia możecie kosztować w Restauracji hotelu Green Mountain w Karpaczu. W naszym hotelu w górach czeka Was podróż w kulinarne zakątki tradycyjnej polskiej kuchni ubranej w nowoczesną odsłonę. Na menu A'la Carte zapraszamy do naszego hotelu w górach każdego dnia od 14:00 do 22:00.

event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail
event thumbnail